Twee jaar geleden kelderden de olieprijzen toen de OPEC besloot de productie niet te verminderen. Met een reuzensprong naar 2016 lijkt het er op dat het kartel de productie nu wel eens zou kunnen gaan verminderen.
Terwijl de leden zich opmaken voor de bijeenkomst van woensdag, hebben wij gekeken naar hoe ze de laatste maanden zijn omgegaan met economische-, geopolitieke- en veiligheidsproblemen.
Het onderzoeksteam van RBC Capital Markets, dat door Helima Croft wordt geleid, heeft alle 14 leden van het laagste naar het hoogste risico gerangschikt, met 10 als hoogst mogelijke risico op politieke en economische problemen.
Qatar vertrouwt op vloeibaar natuurlijk gas en dus komen problemen voor deze Golfstaat “pas later dit decennium te voorschijn”
Risico voor dit jaar: 2
Olieproductie in de afgelopen maand: 0,62 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 0,67 miljoen vaten per dag
Qatar is een grote speler op de markt voor vloeibaar aardgas en dus denken de analisten van RBC dat het land "pas later dit decennium voor uitdagingen komt te staan."
Toch is het opmerkelijk dat het land in mei 9 miljard dollar met in euro gedenomineerde obligaties heeft opgehaald, de grootste uitgifte in het Midden-Oosten tot die van Saoedi-Arabië afgelopen maand.
Bron: RBC Capital Markets
De Verenigde Arabische Emiraten blijft op de "juiste plek" zitten
- Het logo van British Petroleum in Dubai met op de achtergrond de Burj Khalifa-toren. Foto: Jumana ElHeloueh/Reuters
Risico voor komend jaar: 2
Olieproductie afgelopen maand: 3,11 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 2,88 miljoen vaten per dag
Net als andere golfstaten blijven de Verenigde Arabische Emiraten in een betere positie dan andere producenten met lagere olieprijzen. Toch heeft het land ook bezuinigingen moeten doorvoeren.
"De Golfmonarchieën zijn de Arabische Lente grotendeels ongedeerd doorgekomen door de sociale uitgaven op te voeren. Maar nu er onlangs bezuinigd is, is er een kans op binnenlandse onenigheid en strijd", schrijft Croft.
"Vandaar dat de Golfstaten - waaronder de VAE - hoogstwaarschijnlijk kernleden blijven van de door de Saoedi's geleide 'coalition of the willing' binnen de OPEC. Die wil samen tot wat hogere olieprijzen komen."
Bron: RBC Capital Markets
Koeweit heeft een kleine bevolking, maar wil geen strenge maatregelen.
- Minister Sjeik Sabah al-Khaled al-Sabah van Buitenlandse Zaken van Koeweit (L) komt aan bij een ontmoeting van de Gulf Cooperation Council (GCC) in Riyad op 12 maart 2015. Foto: Reuters/Faisal Al Nasser
Risico voor komend jaar: 3
Olieproductie afgelopen maand: 2,96 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 2,85 miljoen vaten per dag
Hoewel Koeweit een kleine bevolking heeft en relatief grote financiële reserves is er wel wat wanorde geweest in 2016.
In april gingen oliemedewerkers in staking uit protest tegen de door de regering voorgestelde bezuinigingen. En onlangs nog ontbond de emir het parlement na "geschillen tussen de afgevaardigden en de regering over de stijgende brandstofprijzen in het olierijke land"
Bron: RBC Capital Markets
Indonesië is niet de grootste producent, maar staat wel in hoge mate bloot aan de mogelijke groeivertraging van China.
- Dwi Soetjipto, bestuursvoorzitter van de het Indonesische staatsenergiebedrijf Pertamina. Foto: Antara Foto/Zabur Karuru/via Reuters
Risico voor komend jaar: 3
Olieproducite afgelopen maand: 0,74 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 0,79 miljoen vaten per dag
Indonesië is sterk blootgesteld aan de mogelijke groeivertraging in China, één van de grootverbruikers van olie.
Los daarvan zijn er berichten dat het staatsoliebedrijf Pertamina de productie in 2017 met 42 procent wil opvoeren.
Bron: RBC Capital Markets
Iran ziet mogelijke gevaren na de verkiezing van Donald Trump.
- Een Iraanse man aan het werk op een olieproductieplatform in de Soroush-olievelden in de Perzische Golf ten zuiden van de hoofdstad Teheran, 25 juli 2005. Foto: Reuters
Risico voor komend jaar: 5
Olieproductie afgelopen maand: 3,68 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 2,81 miljoen vaten per dag
In Iran trad "een grote ommekeer" op nadat de sancties tegen het land werden opgeheven. Maar met de verkiezing van Donald Trump is er kans op een "snelle terugkeer" van de sancties tegen Teheran, aangezien Trump de overeenkomst met Iran "één van de slechtste deals" ooit noemde.
"Gelet op het vraagteken dat nu boven het economisch herstel hangt, is Iran misschien niet meer in staat om vluchtgedrag te vertonen bij het vaststellen van de productie en olieprijzen", betoogt Croft. "We hebben daar misschien al tekenen van gezien met olieminister Bijan Zanganeh die zei dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat de OPEC overeenstemming bereikt in Wenen."
"Het feit dat het land zich in feite weer tot dezelfde positie heeft teruggevochten als vóór de sancties, leidt waarschijnlijk ook tot een verzoenende houding in Wenen en wij denken dat Iran deel uit zal maken van de 'coalition of the willing' van de OPEC op 30 november."
Bron: RBC Capital Markets
Ecuador heeft de banden met China nog verder aangehaald, terwijl het herstelt van een verwoestende aardbeving.
- Een oliemedewerker voor een gerenoveerde olieraffinaderij in Esmeraldas, Ecuador op 17 december 2015. Foto: Guillermo Granja/Reuters
Risico voor komend jaar: 5
Olieproductie afgelopen maand: 0,56 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 0,56 miljoen vaten per dag
Ecuador lijdt onder de gevolgen van een krachtige aardbeving in april, waarbij meer dan 650 doden zijn gevallen. China heeft hulp geboden en sindsdien hebben de twee landen de economsiche banden nog verder aangehaald.
Bron: RBC Capital Markets
Angola ziet de financiële problemen toenemen en er zijn ook zorgen over corruptie binnen de regering.
- Arbeiders mengen cement op de bouwplaats voor een nieuwe haven in de Angolese exclave Cabinda op 11 juni 2016. Foto: Ed Cropley/Reuters
Risico voor komend jaar: 6
Olieproductie afgelopen maand: 1,66 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 1,80 miljoen vaten per dag
Angola heeft eerder dit jaar even kunnen genieten van de status van grootste olieproducent in Afrika, maar viel terug naar de tweede plaats toen Nigeria de productie weer opvoerde.
Het land kampt nog altijd met hoge inflatie - die in oktober op ruim 40 procent stond ten opzichte van een jaar eerder - en de nationale munt kwanza daalde in 2015 met 30 procent ten opzichte van de dollar.
Tegelijkertijd zijn er zorgen over corruptie, nadat president Jose Eduardo dos Santos zijn dochter, de rijkste vrouw van het land, heeft aangesteld om het staatsoliebedrijf te leiden.
Bron: RBC Capital Markets
Saoedi-Arabië probeert vooruitgang te boeken met ambitieuze hervormingen — maar de kost gaat voor de baat uit met de strenge maatregelen.
- Energie-minister Khalid al-Falih spreekt op het 23e World Energy Congress in Istanbul op 10 oktober 2016. Foto: Murad Sezer/Reuters
Risico voor komend jaar: 6
Olieproductie afgelopen maand: 10,58 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 10,24 miljoen vaten per dag
Het team van RBC Capital Markets komt tot de conclusie dat er een goede kans is dat de OPEC het eens wordt over beperkingen van de productie op 30 november - en dat allemaal vanwege Saoedi-Arabië.
"Onze voorspelling is voornamelijk gebaseerd op de overtuiging dat het met afstand belangrijkste land binnen de OPEC - Saoedi-Arabië - het wil en dat de mogelijkheden van een aantal mogelijke valsspelers beperkt zijn", schrijven ze. "Het leiderschap van de OPEC is zich bewust van de risico's als er geen deal bereikt wordt."
Tegen de achtergrond hiervan boekt Saoedie-Arabië vooruitgang met grote hervormingen. Hoewel dat tot nu toe nog niet tot grote protesten heeft geleid gaan de kosten van de strenge maatregelen ver voor de baat uit - waarmee er een grote uitdaging ligt voor de regering.
Bron: RBC Capital Markets
Gabon zag protesten uitbreken, na de presidentsverkiezingen van afgelopen zomer.
- Uitgebrande auto's bij een overheidsgebouw na een verkiezingsprotest in Libreville, Gabon. Donderdag 1 september 2016. Foto: Joel Bouopda/AP
Risico voor komend jaar: 6
Olieproductie afgelopen maand: 0,20 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 0,21 miljoen vaten per dag
Gabon zag protesten uitbreken na de uitkomst van de presidentsverkiezingen afgelopen zomer. Demonstranten hebben volgens de Washington Post zelfs brand gesticht in het parlementsgebouw. Volgens de autoriteiten zijn er drie doden gevallen, 105 gewonden en zijn 800 mensen gearresteerd.
Bron: RBC Capital Markets
Algerije "ziet zich geconfronteerd met de tweeledige uitdaging van een belastingcrisis en een serieuze terroristische dreiging"
- Een foto van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika tussen de republikeinse bewakers die de stemming over de grondwettelijke hervorming bijwoonden in Algiers op 7 februari 2016. Foto: Ramzi Boudina/Reuters
Risico voor komend jaar: 8
Olieproductie afgelopen maand: 1,11 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 1,10 miljoen vaten per dag
"Algerije ziet zich geconfronteerd met de tweeledige uitdaging van een belastingcrisis en een serieuze terroristische dreiging, terwijl het op hoge leeftijd verkerende staatshoofd grotendeels buiten spel staat vanwege gezondheidsproblemen", schrijft Croft.
Reuters meldt dat de nu 79-jarige president Abdelaziz Bouteflika sinds een beroerte in 2013 nog nauwelijks in het openbaar is gezien. Daardoor wordt eraan getwijfeld of hij zijn termijn die tot 2019 duurt wel kan uitzitten.
Bron: RBC Capital Markets
Irak stelt dat elke beperking van de productie het vermogen om IS te bestrijden aantast.
- Een lid van de Iraakse veiligheidstroepen kijkt naar een brand in oliebron die IS-militanten hebben aangestoken voordat ze de olieproducerende regio Qayyara ontvulchtten. Irak, 4 november 2016. Foto: Alaa Al-Marjani/Reuters
Risico voor komend jaar: 9
Olieproductie afgelopen maand: 4,59 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 4,03 miljoen vaten per dag
"Wat betreft de gecoördineerde OPEC-plannen houden Iraakse bestuurders vol dat elke beperking [van de olieproductie, red] de inspanningen om IS te bevechten tekort doet", schrijft Croft. "Maar naar onze mening zijn de lage olieprijzen toch een veel grotere bedreiging voor de financiële gezondheid van Irak."
"Het land heeft weinig mogelijkheden om de negatieve economische gevolgen van de prijsdalingen bij 'geen-deal' op te vangen, nu de productieniveaus al hoog zijn bij aanhoudende veiligheidsdreigingen."
Bron: RBC Capital Markets
Libië moet veel politieke en veiligheidshindernissen nemen om terug te keren naar een duurzame productie.
- Een lid van het Libische leger dat loyaal is aan de oostelijke commandant Khalifa Haftar houdt een wapen vast terwijl hij op een auto zit bij een ingang van een de Zueitina-olieterminal in Zueitina ten westen van Benghazi. 14 september 2016. Foto: Esam Omran Al-Fetori/Reuters
Risico voor komend jaar: 9
Olieproductie afgelopen maand: 0,52 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 0,39 miljoen vaten per dag
Libië is in verwarring sinds Moammar Khadaffi in 2011 werd afgezet. Met een reuzenstap naar vandaag beredeneert RBC Capital Markets dar er nog steeds hindernissen zijn om terug te keren naar een duurzame en stabiele productie.
"Naar onze mening verharden de gevechtslijnen tussen het westen en het oosten en kunnen die makkelijk de veiligheidssituatie verslechteren."
Bron: RBC Capital Markets
Nigeria ziet zich nog altijd geconfronteerd met grote aanvallen op pijpleidingen door gewapende militanten.
- Militanten in de Niger-Delta van Nigeria. 24 februari 2006. Foto: AP/George Osodi
Risico voor komend jaar: 10
Olieproductie afgelopen maand: 1,67 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 1,94 miljoen vaten per dag
De fundamentale krachten van de instabiliteit in de Nigeriaanse olieregio - namelijk armoede corruptie en de toenemende hoeveelheid wapens - zijn er nog altijd. En het land heeft de laatste tijd een serie aanvallen op pijpleidingen te verduren gehad.
"Vooraanstaande Nigeria-kenners beweren dat de regering weinig vooruitgang heeft geboekt bij het zoeken naar een akkoord met de verschillende gewapende groeperingen, ondanks meerdere topontmoetingen in Abuja", schrijft RBC-analist Croft.
Bron: RBC Capital Markets
Venezuela staat op de rand van een totale politieke en economische ineenstorting.
- Een aanhanger van de oppositie houdt een doktersrecept in handen bij een protest tegen het tekort aan medicijnen en voor een referendum om president Nicolás Maduro af te zetten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. 17 november 2016. Foto: Marco Bello/Reuters
Risico voor komend jaar: 10
Olieproductie afgelopen maand: 2,18 miljoen vaten per dag
Gemiddelde olieproductie in 2015: 2,36 miljoen vaten per dag
Venezuela staat op het randje van een politieke en economische ramp, veroorzaakt door economisch wanbeleid, een chronisch probleem met de betalingsbalans, uit de pan rijzende inflatie, tekorten aan eten en andere essentiële goederen en plunderingen en geweld.
Onlangs heeft het staatsoliebedrijf PDVSA een 30-dagen durende periode afgekondigd waarin 404 miljoen dollar aan rentebetalingen voor obligaties met een looptijd tot 2021, 2024 en 2035 wordt uitgesteld.
"Doorgewinterde Venezuela-experts beweren dat de olieproductie snel tot onder de 2 miljoen vaten per dag kan zakken. Terwijl veel marktpartijen denken dat Venezuela vals gaat speken, hebben ze naar onze mening gewoon te weinig vaten om dat te doen", schrijft analist Croft.
"...waarschijnlijk staat geen enkele andere soevereine olieproducent voor een dermate zorgwekkende toekomst, in een situatie van lage olieprijzen."
Bron: RBC Capital Markets